Alles over jouw opleiding
tot beveiliger

Theorie en praktijk 

MBO-opleiding

De opleiding Beveiliger is een officiële mbo-opleiding op niveau 2 of 3 en duurt gemiddeld één tot drie jaar. Met een opleiding niveau 2  heb je een startkwalificatie. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap (mbo-onderdelen) horen standaard bij deze opleiding. Daarnaast volg je extra keuzedelen om je verder te specialiseren.

Om het diploma Beveiliger te verkrijgen moet je de mbo-onderdelen behalen bij je onderwijsinstelling. De overige examenonderdelen doe je bij SVPB. Van de onderwijsinstelling ontvang je het mbo-diploma en van SVPB krijg je het SVPB-diploma. Deze twee diploma’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en kunnen niet los van elkaar behaald worden. Met het SVPB-diploma mag je volgens de Wet werken in de Beveiliging.

De opleiding Beveiliger bestaat uit een theorie en praktijkdeel. Om je diploma te kunnen ontvangen moeten beide onderdelen met een voldoende worden afgerond. De praktijk mag alleen worden gedaan bij een erkend leerbedrijf voor Beveiligers.

Leerbedrijven kan je vinden op stagemarkt.nl. Je kunt je alleen inschrijven voor de opleiding Beveiliger bij onderwijsinstellingen die een contract met SVPB hebben. Klik hier voor een overzicht met onderwijsinstellingen die een contract hebben met SVPB.

 

Naar Stagemarkt.nl

MijnSVPB

Op het moment dat je start met een opleiding Beveiliger moet je een account aanmaken bij SVPB. MijnSVPB is een applicatie waarmee je je kunt aanmelden voor examens en waarin jouw resultaten worden bijgehouden. De onderwijsinstelling heeft inzage in jouw gegevens.

Zonder account kun je je niet aanmelden voor examens. Overleg altijd met je onderwijsinstelling of je jezelf moet registreren of dat zij dit voor je doen.

Registreren

Vrijstellingen

Er zijn geen standaard vrijstellingen voor de opleiding tot beveiliger. Of je recht hebt op een vrijstelling verschilt per examenprogramma en onderwijsinstelling.

Denk je dat je op basis van eerder behaalde diploma’s of certificaten in aanmerking komt voor vrijstelling? Dat kan je het beste informeren bij de onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling beoordeelt of je recht hebt op vrijstelling voor bepaalde mbo-onderdelen.

Voor vrijstellingen voor SVPB- examenonderdelen kan je informeren bij SVPB. Ook dit verschilt per examenonderdeel.

Naar SVPB

Stage

In de beveiligingswereld worden stagiaires aspirant-beveiligers genoemd. Een verplicht onderdeel van de mbo-opleiding Beveiliger 2 is de stage. In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je stage doe je altijd bij een erkend leerbedrijf. Zo’n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Meer over stage

Onderwijsovereenkomst

De onderwijsovereenkomst (OOK) is een contract tussen jou en de school, waarin jullie rechten en plichten staan. Deze onderteken je aan het begin van je opleiding. Alle regels waar de school zich aan moet houden staan hier in of in een van de documenten die bij de OOK hoort, zoals het Onderwijs – en Examenreglement (OER) en het deelnemersstatuut. In de onderwijsovereenkomst staat ook de CREBO code van jouw opleiding vermeld.

 

Close