Feedback verzamelen, gesprekken voeren met onze branche, technische eisen specificeren, opdrachten opnieuw opbouwen, een nieuw platform bouwen, vullen én testen, het heeft allemaal geleid tot de nieuwe Beveiligers Praktijk Hub. We zijn live, de eerste licenties zijn uitgegeven en de eerste gebruikers zijn gestart. Met Ron Janssen en Wendy Schoonheim blikken we terug op de ontwikkeling en vragen we een aantal mensen uit de Branche wat zij van Beveiligers Praktijk Hub vinden.
Feedback branche is leidend geweest
Natuurlijk is het altijd fijn wanneer het project waar je weken, maanden of zelfs al jaren aan gewerkt hebt klaar is en de gebruikers van jouw product aan de slag kunnen. Maar in het geval van Beveiligers Praktijk Hub is dat misschien wel nóg specialer, omdat de feedback en input van de branche de basis is geweest voor de ontwikkeling van het nieuwe digitale praktijkwerkboek.
“We zijn bijna direct na lancering van het oude platform, in 2021, met de branche in gesprek gegaan over de nodige verbeteringen. Eerst hebben we geprobeerd met die feedback het vorige digitaal praktijkwerkboek Staan voor Veiligheid te verbeteren. Maar dat bleek technisch niet mogelijk,” aldus Ron. “Daarom hebben we besloten nu zelf de regie te nemen en een volledig eigen platform te bouwen, dat we zelf in beheer hebben en ook kunnen blijven ontwikkelen. Daarin wilden we gelijk grote stappen zetten om te kunnen voldoen aan de wensen en eisen van onze branche. Om dat te realiseren is de feedback van de branche niet alleen onmisbaar, het vormt de basis van Beveiligers Praktijk Hub. We hebben uitvoerig gesproken met vertegenwoordigers uit de branche en onderwijsinstellingen om vast te leggen waar de behoefte ligt en wat er nodig is om een gebruiksvriendelijk platform te realiseren. Hieruit is Beveiligers Praktijk Hub geboren.”
Grootste veranderingen in nieuwe digitale praktijkwerkboek
Een grote, maar vooral hele belangrijke verandering is de toegankelijkheid van het nieuwe platform. Rond één leerling kan nu een groter team actief meekijken, feedback geven en de regie over het leerproces nemen. Ook didactisch is er veel veranderd, Wendy licht toe:
“We gebruiken de bestaande inhoud, maar verantwoorden veel meer waarom iets op een bepaalde manier gedaan moet worden en bieden begeleiders meer handvatten in de sturing van leerlingen. We leggen de aandacht ook meer op reflecteren, beoordelen en beroepshouding. Dat is een belangrijke verandering in hoe we kijken naar het leerproces en de begeleiding van de leerling.”
Eerste reacties particuliere beveiligingsbranche
Inmiddels hebben een aantal stakeholders uit de branche een preview van het nieuwe platform gezien. Wat zijn hun eerste indrukken?
“Ik word enthousiast van het nieuwe platform. Ik verwacht dat we studenten makkelijker kunnen monitoren en ondersteunen. Studenten krijgen op aansprekende wijze de regie over hun eigen praktijkvorming en worden stapsgewijs meegenomen in hun professionele ontwikkeling. Voor de begeleiders en onderwijsinstellingen verwacht ik minder (papieren) administratieve last.” Peter Geerdink, Opleidingskundig adviseur bij Zadkine
Ook Sandra Moinat, praktijkopleider bij Securitas Transport Aviation Security is positief. “We hoopten al op meer inzicht in de voortgang van studenten, dat betekent voor ons namelijk dat we betere begeleiding kunnen bieden maar ook sneller en efficiënter kunnen communiceren met alle betrokkenen. Op basis van de testronde denk ik dat dat gelukt is en dat we hiermee een veelbelovend hulpmiddel voor studenten, begeleiders en docenten in handen hebben! Ik denk ook dat het makkelijker is om onze toekomstige beveiligers betrokken en gemotiveerd te houden met een digitale, interactieve omgeving.”
Sandra is één van de betrokkenen uit de branche, die al tijdens de ontwikkelingsfase contact had met Ron en Wendy. “Het is heel fijn dat er ook naar beveiligingsbedrijven wordt geluisterd, hierdoor zijn onze praktische inzichten en behoeften meegenomen in de ontwikkeling.”
Veranderende rol KBD
Het was een groot, belangrijk project voor Ron, Wendy en de rest van hun team. Met een mooi resultaat zijn ze trots op het compleet nieuwe Beveiligers Praktijk Hub. Ron hoopt niet alleen dat het nieuwe digitaal praktijkwerkboek goed aansluit bij de branche, maar ziet ook dat het platform beter past bij de veranderende rol van de kwaliteitsbevorderdende dienstverlening (KBD), onderdeel van eX:plain. “Bij eX:plain zeggen ze, ieder zijn vak. Ons vak is het borgen van kwaliteit. Dat vraagt niet alleen om de juiste leermiddelen maar ook om een stukje toezicht, die kwaliteitsbevorderende dienstverlening willen we nog meer en veel beter uitvoeren. Dat vraagt om een verandering in onze rol, namelijk meer focus op het advies, feedback en ondersteuning aan de praktijkopleiders. Zo borgen we samen met onze branche de kwaliteit van de praktijkopleiding voor aankomend beveiligers.”
Met de lancering van Beveiligers Praktijk Hub hoopt de kwaliteitsbevorderende dienstverlening de digitale transitie van het onderwijs in de particuliere beveiliging weer een stap verder te helpen. De wens is dat in 2025 het grootste deel van de gebruikers digitaal leert met Beveiligers Praktijk Hub.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over Beveiligers Praktijk Hub? Wij nodigen u uit om contact op te nemen met een kbd-adviseur via kbd@explain.nl