Beveiligers Praktijk Hub, dat is de naam van het nieuwe digitale praktijk werkboek voor alle beveiligers in opleiding, praktijkopleiders leerbedrijven en onderwijsinstellingen in de particuliere beveiliging. De Beveiligers Praktijk Hub wordt niet alleen op een nieuw platform, in eigen beheer van eX:plain, ontwikkeld maar ook didactisch zijn er grote stappen gezet. Dit alles om beter te voldoen aan de wensen van én de afspraken tussen eX:plain en de beveiligingsbranche. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier en communiceren we belangrijke stappen die de komende weken en maanden genomen worden en wat dit betekent voor gebruikers van het digitaal praktijk werkboek.

Voldoen aan wensen en eisen uit de branche

Het praktijk werkboek is een onmisbaar onderdeel in de opleiding van particuliere beveiligers. Een opleiding waarin stage niet alleen verplicht is, maar ook bijdraagt aan het vormen van de grote verantwoordelijkheid die toekomstig beveiligers binnen onze samenleving dragen. Toch durft Ron Janssen, teamleider particuliere beveiliging binnen eX:plain en het team van KBD-adviseurs, eerlijk toe te geven dat de huidige digitale variant van het praktijk werkboek niet voldoet aan de wensen en eisen uit de branche. Daarom zijn Ron en zijn team hard aan de slag gegaan om daar op korte termijn wel aan te voldoen.

“Wij willen onze belofte aan de branche nakomen en een goed functionerend systeem leveren. Helaas is het huidige systeem omslachtig en te beperkt gebleken. Dat realiseren we ons, maar vooral leerlingen en begeleiders ervaren nog geen optimaal proces richting hun praktijkexamen.
Gelukkig introduceren we zeer binnenkort de Beveiligers Praktijk Hub, een nieuw systeem waar we niet alleen heel trots op mogen zijn, maar waarmee we onze hele branche helpen in de uitvoering van hun vak.”

Feedback branche is de basis voor het nieuwe systeem

Al in september 2021, kort na de lancering van het huidige digitaal praktijkwerkboek, is eX:plain in gesprek gegaan met scholen en leerbedrijven. Deze evaluatie leverde concrete verbeterpunten op. Het systeem bleek echter niet geschikt om deze verbeteringen door te voeren; tijd voor een nieuw systeem dus. De evaluatie van gebruikers is aangevuld met onderzoek vanuit eX:plain en vormt de basis voor het nieuwe digitale praktijkwerkboek en het systeem waarop dit gebouwd is.

In oktober 2023 is het projectteam voortvarend van start gegaan met de ontwikkeling van de Beveiligers Praktijk Hub. “We zijn direct gestart met een functioneel ontwerp op basis van de technische wensen. Vervolgens hebben we dat op basis van feedback uit de praktijk en van onze onderwijskundig experts verder afgestemd, waarna we snel konden overgaan op het daadwerkelijk bouwen. Dat we dit in eigen beheer ontwikkelen geeft ons veel meer grip, waardoor we de wensen vanuit onze branche veel beter door kunnen vertalen naar een digitaal praktijk werkboek waar zij straks prettig mee kunnen werken.”

Laatste fase van ontwikkeling

De Beveiligers Praktijk Hub gaat naar verwachting in augustus live. Voor die tijd is het projectteam binnen eX:plain nog druk bezig met het vullen van alle content, het bouwen van de interface, het uiteenzetten van de verantwoording van didactische keuzes en natuurlijk uitvoerig testen. In juli presenteert eX:plain de Beveiligers Praktijk Hub aan externe partijen, waarna de puntjes op de i worden gezet voor livegang in augustus.

Overgang naar het nieuwe systeem en bestaande licenties

Tot 31 mei worden nog  licenties uitgegeven voor het bestaande systeem, dit is een belangrijke datum legt Ron uit, “tussen 1 juni en de lancering in augustus geven we geen licenties meer uit voor het bestaande systeem. Het is dus heel belangrijk dat gebruikers zich afvragen wanneer zij licenties willen aanschaffen. Zo kunnen zij de keuze maken met het oude digitale praktijkwerkboek te werken of te wachten op de volledig vernieuwde Beveiligers Praktijk Hub.” Vanaf 1 juni kunnen licenties aangeschaft worden voor het nieuwe systeem. Vanaf augustus kunnen deze geactiveerd worden.

Licentiehouders van het oude systeem krijgen na 31 mei nog 24 maanden om de werkzaamheden in Staan Voor Veiligheid af te ronden. Daarna zal deze versie niet meer beschikbaar zijn. De papieren versie van het praktijkwerkboek blijft beschikbaar en is eventueel een optie voor iedereen die in de overgangsperiode wil starten.

Sneak peek: grote wijzigingen gebruiksgemak, feedback en begeleiding

Ron en zijn team kijken uit naar de lancering van de Beveiligers Praktijk Hub en het moment dat het in gebruik genomen kan worden door  beveiligers in opleiding, praktijkopleiders, leerbedrijven en onderwijsinstellingen. Maar, wat kunnen gebruikers verwachten? Ron deelt alvast een paar aanzienlijke verbeteringen van het praktijk werkboek:

  • Meer interactie tussen betrokken personen
  • Mogelijkheid tot uitwerken van opdrachten in het systeem
  • Eenvoudig beoordelen van de opdrachten
  • Meer regie bij begeleiders en onderwijsinstellingen mogelijk
  • Meer aandacht voor beoordelen, reflecteren en beroepshouding
  • Betere aansluiting op kwaliteitsbevorderende dienstverlening (KBD) vanuit eX:plain
  • Meer aandacht voor het borgen van de voortgang van de beveiliger in opleiding

Op korte termijn delen we een uitgebreid artikel over de verbeteringen en wijzigingen van het nieuwe systeem voor het praktijk werkboek. Heeft u voor die tijd vragen of wilt u meer informatie over het nieuwe digitale praktijkwerkboek, de overgangsfase of andere aan het praktijk werkboek gerelateerde zaken? Wij nodigen u uit contact op te nemen met uw KBD-adviseur via kbd@explain.nl