Haal het beste uit jezelf
en word beveiliger

Jij bewaakt, beveiligt, observeert, signaleert, alarmeert en rapporteert

Wat doe je als beveiliger?

Een beveiliger zorgt ervoor dat anderen zich veilig voelen. Je houdt toezicht, bent dienstverlenend en treedt op als dat nodig is. Je weet wat je taken zijn en aan welke wetten je je moet houden. Onder je taken vallen onder andere: preventief toezicht houden, repressief optreden en rapporteren. Ook weet je bijvoorbeeld waar je op moet letten bij toegangs- en uitgangscontroles en hoe je moet handelen bij incidenten en calamiteiten. Een goede beveiliger neemt verantwoordelijkheid en is zich bewust van zijn eigen gedrag.

Als beveiliger werk je bij allerlei soorten bedrijven en organisaties zoals winkelbeveiliging, mobiele surveillance, portiers- en receptiediensten, objectbeveiliging, particuliere alarmcentrales, evenementenbeveiliging, of luchthavenbeveiliging.

Hoe ziet een werkdag van een beveiliger eruit?

Voor een beveiliger kan iedere dag anders zijn. Dit is afhankelijk van de locatie waar je werkt. Een beveiliger in een museum, luchthaven of bij een evenement heeft andere taken dan een beveiliger in een winkel of op een object.

Tijdens je dienst kan je met verschillende situaties te maken krijgen zoals een technische storing, een onveilige situatie, iemand de weg wijzen of hulpverlening bij ongevallen. Een goede communicatie tussen collega’s is belangrijk. Hiervoor worden rapporten opgesteld en wordt alles nauwkeurig vastgelegd in de overdracht naar een collega. Op deze manier begin je goed voorbereid aan je dienst.

Competenties van een beveiliger

Het beroep beveiliger past niet bij iedereen. Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een beveiliger. Als beveiliger is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat.

Een beveiliger…

  • is integer
  • is stressbestendig
  • is servicegericht
  • is proactief
  • kan goed luisteren
  • heeft een natuurlijk overwicht
  • is behulpzaam
  • is communicatief

Hoe word je beveiliger?

Om als beveiliger aan het werk te mogen, moet je de mbo-opleiding Beveiliger volgen. Deze opleidingen kun je alleen volgen bij een onderwijsinstelling die erkend is door het ministerie van OCW.

Je kunt kiezen voor een Regionaal Opleiding Centrum (ROC) of een particuliere onderwijsinstelling.
De mbo-opleiding Beveiliger bestaat altijd uit een theorie- en een praktijkdeel (stage).

Naar opleidingen
Close