-
Erkenning
De Beroepspraktijkvorming van de opleiding (BPV) moet worden vervuld bij een organisatie die door SBB is erkend als leerbedrijf voor Beveiliger. Leerbedrijven moeten bevoegd zijn om beveiligingswerkzaamheden uit te voeren.
Op stagemarkt vindt u alle erkende leerbedrijven. -
Praktijkopleider
De praktijkopleider in een leerbedrijf heeft de belangrijke taak om aspirant-beveiligers gestructureerd op te leiden in het leerbedrijf. De adviseur van eX:plain zal hierbij een ondersteunende rol voor de praktijkopleider vervullenPraktijkopleiders dienen een bepaalde training te volgen en kunnen zich daarna nog verder bekwamen.
Voor informatie en inschrijven voor betreffende trainingen: zie de website van eX:plain. -
Praktijkwerkboek
Varianten en opbouw van het praktijkwerkboek
Er zijn zes varianten van het praktijkwerkboek. Dit zijn Objectbeveiliging, Mobiele surveillance, Winkelsurveillance, Detentietoezicht, Geld- en waardetransport en Luchthavenbeveiliging.In het proces tot erkenning als leerbedrijf wordt gekeken welk boek of welke boeken het beste passen bij uw bedrijf.
De boeken bestaan uit de onderdelen:- – Algemene opdrachten: dit zijn oriënterende opdrachten die bij passen in het begin van de BPV-periode.
- – Contextopdrachten: de aspirant voert de geplande werkzaamheden uit die horen bij een bepaalde bedrijfscontext. Deze werkzaamheden worden in het praktijkwerkboek bij de betreffende onderdelen genoteerd.
- – Logboek: de aspirant noteert dagelijks welke werkzaamheden hij heeft uitgevoerd.
Bestellen praktijkwerkboek voor de student
De onderwijsinstelling is verantwoordelijk voor het bestellen van het verplichte praktijkwerkboek.Bestellen praktijkwerkboek door Praktijkopleiders
Bestel en betaal de praktijkwerkboeken met iDeal op deze site.
Deelnemers aan de training ‘Basistraining voor praktijkopleiders in de beveiliging’ ontvangen een voorbeeldversie van een praktijkwerkboek.Heeft u hierover vragen? Mail naar kbd@explain.nl -
Vergoeding praktijkleren
Studenten die bij een particulier beveiligingsbedrijf bpv doen, kunnen dat op twee manier doen: als aspirant-beveiliger met arbeidsovereenkomst of als stagiair. Voor beide vormen gelden voorwaarden.Aspirant-beveiliger: De aspirant krijgt een arbeidsovereenkomst en ontvangt salaris. In de cao particuliere beveiliging is een aparte loonschaal opgenomen voor aspiranten.
Stagiair: BOL-studenten en BBL-studenten die gebruik maken van de proefplaatsregeling van het UWV kunnen de status van ‘stagiair’ aanvragen. Voor BOL-studenten kan dat voor een periode van 12 maanden, voor BBL-studenten met proefplaatsing kan dat voor maximaal 2 maanden; daarna gaan zij over naar de status van aspirant-beveiliger en moeten zij een arbeidsovereenkomst en salaris krijgen. Stagiairs mogen alleen boven de sterkte worden ingezet en dienen 1-op-1 begeleiding te krijgen in het leerbedrijf. De procedure vindt u hier.
-
Legitimatiebewijs
Beveiligingsmedewerkers – dus ook aspirant-beveiligers – zijn verplicht een legitimatiebewijs bij zich te dragen. Het legitimatiebewijs voor aspirant-beveiligers is maximaal twaalf maanden geldig en aan te vragen middels V-Base.
Voor een complete beschrijving van de aanvraagprocedures voor gediplomeerden en beveiligers in opleiding klik hier. -
Kwaliteitsbevorderende dienstverlening (KBD)
Gerichte dienstverlening aan en toezicht op beveiligingsbedrijven: dat is de kern van de overeenkomst Kwaliteitsbevorderende dienstverlening (KBD) tussen Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging en de stichting eX:plain. De overeenkomst bevat heldere afspraken over de kwaliteitszorg door eX:plain, met name waar het gaat om bedrijven die het praktijkgedeelte verzorgen van de opleiding Beveiliger. Dit is mede een uitvloeisel van de regeling bij de Wet op de particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR). De KBD geldt voor alle leerbedrijven voor de opleiding Beveiliger.Eisen om beveiligers op te leiden
Om met aspirant-beveiligers te mogen werken, moet een leerbedrijf dat erkend is voor de kwalificatie Beveiliger voldoen aan bepaalde wettelijke eisen: medewerkers mogen bijvoorbeeld maximaal een jaar ongediplomeerd – maar in opleiding voor het mbo-diploma – beveiligingswerkzaamheden uitvoeren. Beveiligingsbedrijven hebben de afgelopen jaren veel verbeteringen doorgevoerd.Dienstverlening
Er is onderscheid tussen dienstverlening aan bedrijven die zelf opleiden en activiteiten voor de hele branche. Voor de eerstgenoemde betaalt een leerbedrijf per aspirant-beveiliger een jaarlijks, in samenspraak met het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging, vast te stellen bedrag aan de stichting eX:plain.
Hiervoor kan het bedrijf rekenen op o.a. de volgende zaken:- – ondersteuning van de opleidingstaak, bijvoorbeeld door instructie voor praktijkopleiders en steekproefsgewijze controle van de vorderingen die aspiranten maken in hun opleiding;
- – coaching van de praktijkopleider;
- – aanbevelingen en instrumenten waarmee het bedrijf de kwaliteit van zijn opleidingsproces kan verhogen;
Daarnaast voert eX:plain diensten uit voor de bedrijfstak als geheel. Hierbij gaat het onder meer om:
- – controle op specifieke regels i.r.t. opleiden in de cao;
- – toezicht op naleving van wettelijke regels;
- – informatie over V-learning;
Met dit alles zetten Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging en eX:plain een stap in de kwaliteitsbevordering binnen de beveiligingssector. Niet alleen de branche, maar ook de overheid en de opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan professionaliteit van bedrijven en hun medewerkers. De overeenkomst helpt bedrijven om aan deze eisen te voldoen.
Heeft u hierover vragen? Mail naar kbd@explain.nl