Havenbeveiligers en veiligheidsbeambten krijgen vanaf 1 januari 2024 te maken met nieuwe opleidingseisen. Zij moeten een centraal examen afleggen bij de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Het doel hiervan is om de kwaliteit van de beveiliging in havengebieden te verzekeren.  

Criminele activiteiten in het havengebied tegengaan

Havenbeveiligers houden zich bezig met het beveiligen van locaties waar schepen afvaren naar en aanmeren van open zee. Ook naar landen buiten Europa. Dit heet de Port Facility Security Officer (PFSO). Veiligheidsbeambten die in een haven werken zorgen onder andere voor de coördinatie en uitvoering van beveiliging in de haven. Zowel havenbeveiligers als veiligheidsbeambten hebben hierdoor een belangrijke positie. Daarom moeten zij altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid in zeehavens. En moet de kwaliteit van de beveiliging verzekerd zijn. 

Centraal examen vanaf 1 januari 2024

Havenbeveiligers en veiligheidsbeambten zorgen voor de veiligheid in het havengebied. Bijvoorbeeld door persoonlijke bezittingen, bagage, lading en scheepsvoorraden te doorzoeken.  Een havenbeveiliger moet onder andere veel weten van eventuele bedreigingen, bekende patronen in die bedreigingen en de nieuwste technieken die worden gebruikt om aan de veiligheidsmaatregelen te ontkomen. Bijvoorbeeld op het gebied van ondermijning, cybersecurity en drones. 

Vanaf 1 januari 2024 wordt een centraal examen verplicht. Tijdens dit examen worden onder andere deze onderdelen getoetst. Hierdoor blijft de kwaliteit van de beveiliging landelijk verzekerd.  

Wil je het hele bericht lezen? Bezoek dan de site van de Rijksoverheid