Vandaag start de Week van de Werkstress.

Een onzichtbare sluipmoordenaar: werkstress. Iedereen krijgt tijdens zijn loopbaan (helaas) wel eens te maken met situaties die het uiterste van jou en/of je collega’s vragen. Soms van korte duur, maar soms ontstaat er een patroon, waardoor langzaam je emmertje volloopt. Slecht slapen, weinig concentratie, niet kunnen ontspannen, prikkelbaar zijn…Pas na het moment van overlopen merk je: Ik ben te ver gegaan.

Voorkomen is beter dan genezen en voorkomen begint al bij je bewust worden van signalen vanuit je onderbewustzijn dat je teveel van jezelf vraagt. Tijdens de Week van de Werkstress een goed moment om stil te staan, om je heen te kijken en te checken hoe het met het welbevinden van jou en je collega’s gaat. Mentaal, fysiek en emotioneel welbevinden is minstens zo belangrijk als we het hebben over veilig werken!

Op tijd pauzeren

We kennen het allemaal wel: je hebt geen tijd om te lunchen. Totdat je je aan het einde van je werkdag realiseert: ik heb nog niet gegeten. Om hard te kunnen werken en je focus te kunnen behouden heb je bouwstoffen nodig. Het is natuurlijk allemaal geen rocket science, maar ook het overslaan van maaltijden en je grenzen verleggen wat betreft pauzeren sluipt erbij in. Neem tussendoor even afstand van je werk. Wandel, klets, eet, lach, ontspan en laad even op voor de tweede helft van je werkdag!

Bewaak je grenzen

Behulpzaam zijn naar anderen toe, hospitality speelt een belangrijke rol in je beroep als beveiliger. Er zijn voor anderen en een handje helpen waar het nodig is. Behulpzaam zijn en jezelf wegcijferen zijn twee verschillende dingen. Komt het een keertje niet uit? Geef het dan aan. Er is niks mis met een keertje ‘nee’ verkopen.

Voldoende nachtrust

Van dienst, naar dienst, naar dienst. Kom jij aan voldoende (nacht)rust? 6 tot 8 uur de luiken dicht is essentieel om goed te kunnen blijven functioneren. Check voldoende uit, zodat je veel beter je focus kunt houden tijdens je diensten en niet in slaap valt tijdens je nachtdienst!

Vraag om hulp

Hoe stoer je beroep ook is, hoe vol je agenda ook is, ga erover praten als je niet lekker in je vel zit. Wacht niet af tot je het écht niet meer trekt, maar geef op tijd aan als je het gevoel hebt over te lopen. Het belangrijkste instrument dat je hebt om gezond en veilig je werk uit te kunnen voeren: ben jij zelf!

Meer weten? Leren wat je kunt doen om bewuster met je welbevinden aan de slag te gaan? Bezoek: https://www.wvdws.nl/

Meer over veilig werken vind je op deze pagina